Maso z králíka.
Maso z králíka je lehce stravitelné, má jemná svalová vlákna, minimální množství kolagenu a nízký obsah tuku. Svojí složením se podobá masu drůbežímu. Podle stáří a hmotnosti se pohybuje množství tuku mezi 5 až 10 g/100 g masa. Výhodou králičího masa je převažující zastoupení tuků s nenasycenými mastnými kyselinami, které jsou pro člověka mnohem příznivější než tuky s mastnými kyselinami nasycenými. Díky nízkému množství tuku, téměř nulovém obsahu sacharidů a vysokému podílu vody vykazuje králičí maso nízkou energetickou hodnotu. Ve 100 g masa se nachází cca 130-140 kal (545-585 kJ). Z vitamínů převažují nejvíce vitamíny řady B (především vit B2, B6 a B12). Kosterní svalovina králíků je bohatá na draslík, fosfor, síru, hořčík a zinek. Lidi, kteří trpí dnou by se měli zdržovat v konzumování masa z králíka - je zdrojem purinů.
Přestože se jedná o jedno z nejlépe stravitelných druhů mas, stále je výhodné upřednostňovat lehké formy úpravy – vaření, dušení, grilování, pečení.
Spotřeba králičího masa v republice je poměrně rozdílná. V průměru každý Čech za rok spotřebuje pouze 2,5 kg králičího masa. Na maso z králíka narazíte v málokterém obchodě či obchodním řetězci, když se tak stane a náš člověk uvidí jeho cenu, radši s je nekoupí-ta převyšuje cenu ostatního masa, aniž by zhodnotil jeho dietologické vlastnosti.
Zdroj - upraveno:Nutricoach.